Koulutus

Suomen ITF Taekwon-Do tarjoaa harrastajilleen useita koulutusmahdollisuuksia. Harrastajat voivat osallistua muun muassa valmentaja-, tuomari-, junioriohjaaja- ja ensiapukoulutuksiin.

Koulutuksia järjestetään säännöllisesti ja niiden tarkoitus on auttaa harrastajia kehittymään paitsi yksilöinä myös osana Taekwon-Do-harrastajien kokonaisuutta. Lisäksi koulutukset takaavat mahdollisimman tasokkaan opetuksen SITF:n jäsenseuroissa.

Suomen ITF Taekwon-Do ry:n koulutusjärjestelmä – liittotasot 0-3

Suomen ITF Taekwon-Do ry:n koulutusjärjestelmä koostuu neljästä koulutustasosta: 0, 1, 2 ja 3. Tasot jakautuvat vyöarvon sekä lajikokemuksen mukaisesti ja muodostuvat kolmesta eri osa-alueesta: Taekwon-Do -ohjaajakoulutuksesta, valmentajakoulutuksesta (suuntautumisvaihtoehdot: juniori, aikuis ja valmennus) sekä muusta valinnaisesta koulutuksesta, esimerkiksi tuomari- ja toimitsijakoulutuksista.

Koulutusten sisällöistä:
TOK 0:
Taekwon-Don perusteet-kurssi (6h). Tarjoaa perustason tietämystä lajista ja harjoittelusta aloittelevalle harrastajalle. Sopii pidettäväksi esim. peruskurssin yhteydessä.

TOK 1:
I-tason Taekwon-Do -ohjaajakoulutus (15h). Syventää lajituntemusta ja opettaa perusteita ohjaamisesta ja apuopettajana toimimisesta. Sopii hyvin ylemmälle värivyölle.

TOK 2:
II-tason Taekwon-Do -ohjaajakoulutus (20h). Syventää lajituntemusta mustan vyön näkökannalta ja opettaa vastaamaan harjoitusryhmän opetuksesta kokonaisuutena. Sopii hyvin mustan vyön ensimmäisille asteille.

TOK 3:
III-tason Taekwon-Do -ohjaajakoulutus (25+h). Paneutuu Taekwon-Do -opettajana toimimiseen, opettajan vastuisiin ja velvollisuuksiin. Antaa eväitä oman seuran johtamiseen ja organisointiin. Sopii opettajakokeeseen valmistautuvalle tai opettajakokeessa vastikään olleelle.

VOK 1:
I-tason valmentaja- ja ohjaajakoulutus, tavoitteena on luoda perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Pääpaino koulutuksessa yleisten urheilu- ja liikuntaharjoitusten ohjaamisessa (ei lajispesifi). Koulutuksen kokonaislaajuus on 50h. Koulutusta järjestävät liikunnan aluejärjestöt ympäri Suomen. Kamppailulajit järjestävät yhteistyössä VOK1-koulutusta I-tason junioriohjaajakoulutuksen muodossa. Lisätiedot VOK1 Olympiakomitean sivuilta osoitteesta: https://www.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/koulutukset/valmennusosaaminen/.

VOK 2:
II-tason valmentaja- ja ohjaajakoulutus, tavoitteena on rakentaa osaamista, jonka turvin valmentaja pystyy urheilijan harjoitus- ja kilpailukauden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Koulutuksen laajuus on 100h. Kamppailulajit järjestävät yhteistyössä VOK2-koulutusta II-tason junioriohjaajakoulutuksen sekä II-tason valmentajakoulutuksen muodossa. Lisäksi vuodelle 2020 on tulossa paljon pyydetty II-tason aikuisharrastajan ohjaajakoulutus.
Lisäksi tarjolla on mahdollisuus hakea ammatillisiin koulutuksiin, joita järjestävät Suomessa esimerkiksi urheiluopistot, ammattikorkeakoulut ja Jyväskylän yliopisto.

 

Suomen ITF Taekwon-Do ry:n koulutuskalenteri
Koulutus 2019 2020 2021 2022 2023 2024
  Kevät Syksy Kevät Syksy Kevät Syksy Kevät Syksy Kevät Syksy Kevät Syksy
Taekwon-Don perusteet   x x x x x x x x x x x
Taekwon-Do -ohjaajakoulutus I   x x x x x x x x x x x
Taekwon-Do -ohjaajakoulutus II       x   x   x   x   x
Taekwon-Do -ohjaajakoulutus III     x       x       x  
I-tason junioriohjaajakoulutus x x   x   x   x   x    
II-tason junioriohjaajakoulutus   x         x          
II-tason aikuisohjaajakoulutus     x           x      
II-tason valmentajakoulutus         x           x  
III-tason valmentajakoulutus       x                
E-toimitsijakoulutus                        
D-, C- ja B-tuomarikoulutus x x x x x x x x x x x x
Kamppailijan ensiapukurssi                        

Sisältää Taekwon-Do -ohjaajakoulutukset, kamppailulajiliittojen yhteiset valmentajakoulutukset sekä muut tulevat koulutukset. SITF ja muut kamppailulajiliitot pidättävät oikeuden muutoksiin.